Støtt studentene: Tilby småjobber lokalt rundt studiestart

Skjermleser
Denne siden har en skjermleser som leser opp teksten i artikkelen. Du kan styre skjermleseren med knappene.
Trykk på for å starte skjermleseren.
Trykk på for å pause skjermleseren.
Trykk på for å stoppe skjermleseren.
Trykk på for å lese denne informasjonen igjen.
Skjermleseren velger en tilgjengelig norske stemmer fra din nettleser.
Har du problemer eller innspill til skjermleseren, så meld det inn til avisens kundeservice.
Studentene trenger et økonomisk løft.
Relativt nye undersøkelser påpeker at studenter sliter økonomisk — SSB (Statistisk sentralbyrå) rapporterte i juni 2023 at halvparten av studentene måtte jobbe fordi Lånekassen ikke strakk til. Situasjonen er jevnt over ille i Norge. Det er verst i storbyene; 12 timers arbeid i uka for en Oslo-student dekker bare 1/3 av utleieboligene (Norsk studentorganisasjon/NSO, august 2024).
Funn belyser også at mange studenter har psykiske lidelser: Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra november 2023 bekreftet at 1/3 av studentene ‘formelt sett’ hadde en psykisk lidelse. Ensomhet er visst en gjenganger i hop med dette. Det hviler sådan ingen tvil om at studielivet kan være tøft.
I det store og hele så kan det virke som om studenter har for lav inntekt. Realiteten er dog komplisert; 2/3 av heltidsstudentene jobber (SSB, 2022), men timeantallet varierer, selvsagt (inkludert antall penger som en har tilgang til i utgangspunktet). /Det dreier seg i grunn om studentene har et valg eller ei/ (attpåtil må de prioritere studiene sine). Hva sier det sistnevnte om den resterende tredjedelen? Bestemmer studentene til alle tider hvor mye arbeid de vil ta på seg (hvis de i det hele tatt finner arbeid)?
Det er her småjobber kan komme til nytte, må det være plenklipping, maling eller måking; dette er på sett og vis «lavterskel» for de som ikke vil jobbe så mye, og en potensiell løsning for de som /må/ komme seg ut i arbeid. Så har vi de som liker å ha flere jern i ilden, en småjobb er god å ha hvis man ønsker å tjene litt ekstra. Denne tilpasningen/fleksibiliteten er givende for helsa, og arbeidet i seg selv tenderer å være mindre stressende enn ellers, ikke minst blir det etablert kontakt med en privatperson.
Utlysninger som er myntet på studenter kan deles på nett, da ved å benytte visse nettsider. Men det kan diskuteres om det er bedre å henge opp annonser i matbutikker rundt studiestart, lokale butikker som jevnlig får besøk av studenter. Slik kan man hjelpe studentene ved at de i gjengjeld hjelper oss med noe.